Speyer: dóm és technikai múzeum

Speyer birodalmi császárváros, már a 4. századtól kezdve a kereszténység egyik központja, 348-ban pedig már püspökségi székhely volt. A 14. század elejétől a 18. század végéig szabad birodalmi város története évszázadokon át összefüggött a Német Császárság történetével: császárkoronozások és –temetések, birodalmi gyűlések színhelyei volt közel egy ezredéven át, ahogy Worms és Mainz is. (A dicső múltra a világhírű – egymáshoz hasonlító – román stílusú dómok emlékeztetnek mindhárom városban.) 

A világháborúk során lerombolt, majd barokk stílben, szellősen újjáépített várost ma is a széles, szabad térségen álló dóm uralja, ami a világörökség része. A kívül-belül hatalmas és puritán katedrálisban a német vaskorona óriási másolata lebeg a főhajó fölött kifüggesztve, a kriptában pedig ősi császárok alusszák örök álmukat.

Érdemes egy sétát tenni a dóm és a Kaputorony (Altportel) közötti sétálóutcán, majd a dóm mögötti árnyas ligetben megpihenni, esetleg minigolfozni. 

 

Mindezek előtt vagy után meg kell látogati a Speyeri Technikai Múzeumot, ami közel van a katedrálishoz és minden technikaszeretőnek kínál valamit.

A repülők, helikoperek mellett tekintélyes gépkocsi és motorkerékpár gyűjteménnyel rendelkezik, valamint az egyik melléképületben berendeztek egy tengerészeti részleget és az egyik csarnok egy részét pedig az űrhajózásnak szentelték. Mindemellett néhány éve kiépítettek egy 24 méter átmérőjű kupolával rendelkező ún. IMAX Dome-ot, melyben a közönség különböző 3D vetítéseket tekinthet meg.

Egyik fő látványossága a néhány tíz méter magas állványon kiállított Boeing 747-230, amely a német Lufthansa utasait szállította. A másik érdekessége az U-9 jelzésű Type 205 tengeralattjáró, amely belülről is megtekinthető. Ehhez ugyan le kell mászni egy létrán, és bent is meglehetősen szűkös a hely, de mindenképp megéri. 

A múzeum területén található étterem illetve falatozó is, így a többórás nézelődés közben sem kell aggódni, ha valaki megéhezne.

https://www.youtube.com/watch?v=yz4B19ck_rI

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Speyer

https://htka.hu/2009/10/01/technikmuseum-speyer/

Tartomány: (RP) Rheinland-Pfalz /Mainz/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük