Bréma és a muzsikusai

Aki első alkalommal látogat el ide, érdemes kísérőt vagy idegenvezetőt fogadnia, mert a városi idegenvezetések nem hagyományosak. A guide-ok tisztában vannak vele, hogy az évszámok, a régi történetek bármelyik útikönyvében megtalálhatók, így nem untatnak bennünket feleslegesen ezekkel, ha nincs rá igényünk. Ellenben figyelembe veszik Bréma jelenét, és elmondják azt is, hogy mi foglalkoztatja a városlakókat, milyen új létesítményeket helyezett kilátásba városvezetés, mik a helyi szokások, és hogy milyen érdekes aktuális történetek vannak a közéletben. Aki pedig nem igényli sem a társaságot, sem pedig a háttér-információkat, maga is neki indulhat a városnak. Brémában a járda felületén fémszegecses berakások találhatók, amelyek a belvároson keresztül, minden fontosabb helyszínhez és látványossághoz lépésről-lépésre, szinte kézen fogva vezetik el a turistákat. A látványosságoknál információs tábla is található, így az sem baj, ha nincs térképünk, vagy útikönyvünk.

A következő dolgokat érdemes mindenképpen megnézni:

Brémai Muzsikusok szobra 1951-ben került a város főterére Gerhard Marcks szobrászművész alkotása, melyen a Brémai Muzsikusok, a szamár, a kutya, a macska és a kakas egymás hátán állva láthatók. Bár Brémáról sokaknak egyértelműen ez a Grimm mese jut eszébe, a városnak gyakorlatilag semmi köze nincs a történethez, csupán annyi, hogy a mese szerint az állatok ide igyekeztek szerencsét próbálni. A szamár orra és lábai már fényesre koptak a rengeteg simogatástól, hiszen a jó szerencse reményében minden turista megsimogatja.

Bréma legszebb részeként a helyiek és a turisták kedvence a Marktplatz, mely a város történelmi központjában fekszik. Itt található a 15. századi, gótikus stílusban épült Városháza, Németország egyik legszebb polgári épülete. Előtte áll a Roland-oszlop. Roland lovag Nagy Károly katonája volt, aki a baszkok ellen, a Pireneusokban vívott harcokban esett el. Franciaországban hősi énekek szóltak hőstetteiről. A brémai városi polgárság 1366-ban faszobrot állított a hős emlékének. A szobor hamarosan a polgárság szabadságainak jelképes védelmezője lett, ezért 1404-ben felállították a ma is látható 5,5 méter magas kőszobrot. A szobor sokszor megsérült a történelem folyamán. A jelenlegi feje csak másolata az eredetinek. A Piactéren áll a 11. századi Szent Péter dóm is.

A piactér keleti sarkában áll a Szent Péter dóm, ami kicsi és szép, de általánosságban olyan, mint az összes német dóm. A 13., 16. és 19. században is végeztek rajta nagyobb átalakításokat, ennek ellenére belseje nagyrészt őrzi eredeti arculatát. A dóm története több mint 1000 évet ölel át, legrégebbi részei a kripták. Ezek a főhajó alatt fekszenek és a középkorban híresek voltak arról, hogy az itt eltemetett testek kiváló állapotban maradtak meg. Itt nyolc múmiát lehet látni üvegkoporsóban, köztük két svéd tisztét, egy meggyilkolt diákét, egy angol grófnőét és egy koldusét. A kripták már 300 évvel ezelőtt is a dóm legnevezetesebb látnivalói voltak. Az altemplom közel 90 sírt rejt, püspökök, érsekek és más előkelőségek nyugszanak itt.

Az egyébként is látványos Piacteret a Városháza épülete uralja, mely szintén az UNESCO Világörökségeinek részét képezi. Az európai reneszánsz építészet egyik remeke. Az épület ma a városállam elnöki tisztét ellátó polgármester hivatalául szolgál. A 15. század óta többször is átalakították, gótikus alapjai változatlanok, de felső része a 17. századi Weser-reneszánsz stílust tükrözi. Érdemes betérni éttermébe is, ahol a vendégeknek több mint 500 éve szolgálják fel a legfinomabb német borokat, amiket ma is az eredeti hordókban tárolnak az alagsorban – egyedi hangulattal és kedvező árakkal.

A középkorban a forgalmas piactér és az akkor városi kikötőként használt Schlachte közötti utcában kötélverők, hordó- és ládakészítők dolgoztak. A 110 m hosszú utca nevét a kádárokról kapta, akik itt laktak és itt működtették műhelyeiket is – Böttcherstrasse. Helyükre többségében kézműves boltok költöztek a 20. század elején, amikor a helyi kávékereskedő és a koffeinmentes kávé feltalálója, Ludwig Roselius az utca összes rozoga házát felvásárolta. Ezután valamennyi házat újjáépítették, így lett az utca újra rendezett és építészetileg homogén stílusú. Az utca a város leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságainak egyike. Bár magántulajdon, mégis szabadon látogatható. A sikátorban ma éttermek, galériák, kikötővállalatok reprezentatív vendégszobái foglalnak helyet. Falait szobrok, akváriumok, domborművek és a középkort idéző cégérek díszítik. A legfőbb látványosság az óránként megszólaló harangjáték.  A II. világháború pusztításaitól hihetetlen módon megmenekült, mert bár a nácik köztudottan nem pártolták az efféle művészeti stílusokat, érintetlenül hagyták az utcát.

  

A Schnoor negyed talán Bréma leghangulatosabb része, az apró, szűk utcákkal és szorosan összetapadó házakkal. Ha valaki igazán szép és régi épületeket szeretne látni Brémában, feltétlenül keresse fel a városnak ezt a negyedét. Ez Bréma legrégebbi része, épületeinek többsége a 15-16. századból származik, akkoriban többségükben a halászok éltek itt. Ma az ódon épületek tele vannak galériákkal, éttermekkel, kávézókkal.

A Bürgerparkot, Bréma történelmi parkját 1866-ban alakították ki az angolkertek stílusában. A helybeliek szívesen jönnek ide sétálni, heverészni a fűben, különösen az enyhe, nyári estéken. A Bürgerpark területe kétszer akkora, mint a londoni Hyde Parké, azaz Európa egyik legnagyobb városi parkja a brémai. A város szívében 202 hektárt foglal el az öreg fákkal, vízfolyásokkal, szökőkutakkal, hidakkal, pázsitos területekkel díszített park, amit nemcsak gyalog, de kerékpárral és csónakkal is be lehet járni. Bejáratát egy óriási Kőelefánt őrzi, ami a város gyarmattartó múltjára emlékeztet. A 10 méter magas, vörös téglákból kirakott elefántot 1932-ben állíttatta Fritz Behn professzor. Az elefánt belsejében egy jelképes kripta található az első világháború afrikai frontjain elesett 1490 német katona nevével. A háború után már a németek Afrikához fűződő barátságát és érdeklődését volt hivatott kifejezni.

 

Forrás:

http://nemetorszag.szallas-utazas-ajanlo.com/kihagyhatatlan-latnivalok-b…

http://www.origo.hu/utazas/20080703-brema-csupa-meglepetes-eszakon.html

Tartomány: (hb)_bremen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük